Despre marca si dimensionarea aerului conditionat
Va recomandam sa cititi si articolul despre aerul conditionat.
Dimensionarea aerului conditionat este foarte importanta deoarece se face o investitie pe durata medie-lunga. De preferat este ca dimensionarea sa fie cat mai exacta deoarece aceasta influenteaza eficienta/economia aerului conditionat si durata de viata. Noi recomandam ca dimensionarea sa fie facuta de un specialist, dar dat fiind faptul ca ati ajuns la acest articol doriti sa va asigurati ca persoana v-a recomandat o dimensiune de aparat buna sau vreti sa va formati o idee despre ce este vorba.
Ce capacitate trebuie sa fie aerul conditionat?
Dimensionarea aerului conditionat este foarte importanta, dar, ca si o regula simpla, la un apartament normal, chiar daca sunt nevoie de mai multe aparate sau doar un aparat de aer conditionat, capacitatea nu are voie sa depaseasca per aparat 3.5 kw termici sau 12000 BTU, iar la o casa, in 99% din cazuri nu este voie sa depaseasca 5 kw sau 18000 BTU. De ce nu trebuie sa depaseasca aerul conditionat aceste puteri? Foarte simplu, in zona in care se afla aerul conditionat mediul ambiant nu poate absorbi atat frig fara ca temperatura sa nu scada prea mult si sa fie deranjant. Daca aerul conditionat este prea mare, el va produce mult frig si acesta nu are suficient timp sa se degaje spre incaperile pe care trebuie sa le deserveasca, si aparatul va ajunge la temperatura si se va opri (unitatea exterioara). Ciclurile scurte nu sunt sanatoase pentru aparatul de aer conditionat, dar nici pentru persoanele din incapere.
Cum se dimensioneaza un aparat de aer conditionat?
In primul rand, se recomanda sa apelati la un specialist care sa va recomande ce aparat de aer conditionat aveti nevoie, trecand peste asta, cel mai important factor in dimensionarea unui aparat de aer conditionat de uz casnic este radiatia solara (cate geamuri sunt si daca sunt mari) si cat de bine sunt izolati peretii, in special in zonele pe care bate soarele (de subliniat ca in zona comercial/industrial pe primul loc este degajarea de caldura, dar in mediul caznic degajarea este mica, si in majoritatea cazurilor, neglijabila). Un aparat de aer conditionat de 2.5 Kw sau 9000 BTU este suficient pentru majoritatea incaperilor, poate fi suficient si la o incapere de 50 mp, daca nu are multe geamuri si binisor izolata. Daca aparatul de aer conditionat trebuie sa deserveasca locuinta si pe partea de incalzire ca si singura sursa de incalzire este de recomandat sa mariti capacitatea cu o marime pentru ca la aparatele de aer conditionat capacitatea le scade direct proportional cu temperatura exterioara ( la majoritatea, cand temperatura exterioara este -15°C au cu 30% mai putin decat nominal). Daca locuinta pe care o deserveste are nevoie de o capacitate mai mare, este de recomandat a fi impartita in mai multe aparate de aer conditionat pentru uniformizarea temperaturilor intre incaperi.
Ce marca de aparat de aer conditionat este mai buna?
Dificil de spus, intre marcile de top este o batalie foarte crancena pe partea eficienta si costul utilajului. Clar, de la distanta, este foarte importanta marca aparatului de aer conditionat si situatia ei in piata, pentru ca degeaba ai cel mai eficient aparat de aer conditionat dar peste 3 ani se strica o piesa banala si nu ai cine sa ti-o furnizeze, de obicei in aceasta situatie se afla majoritatea aparatelor de aer conditionat din supermarket-uri. Nu sunt impotriva cumpararii unui aparat de aer conditionat din supermarket daca doar acesta se incadreaza in buget, decat nimic mai bine ceva. Conform statisticilor de service, majoritatea problemelor cu aparatele de aer conditonat sunt din cauza instalarii defectuoase sau de personal incompetent, fie el cel mai bun brand de pe piata, daca este instalat defectuos nu va merge nici macar cat cel mai ieftin aer conditionat de pe piata. Deci, pe primul loc este compania care face instalarea (daca iti cumperi aparatul de aer conditionat online, totul se incheie aici) iar pe locul doi este ca marca sa existe si peste 3-4 sau poate chiar 10 ani pe piata, de exemplu, marcile de top, cum ar fi Mitsubishi electric , Daikin sunt putine sanse sa nu mai existe peste 10 ani, chiar daca firma care a facut instalarea nu mai exista, dar sunt si marci mai accesibile ca pret, cum ar fi Haier, care au multa experienta in spate si au tot la fel de multe sanse ca peste 10 ani sa gasesti piese.
Cat de des curat filtrul de la aerul conditionat?
Cel mai important factor este legat de orele de functionare ale aparatului de aer conditionat, dar gradul de poluare al aerului este si el important. La un aparat de aer conditionat cu utilizare normala, curatarea filtrului si poate igienizarea se recomanda de doua ori pe an, dar daca aparatul se foloseste intens, numarul de curatari pe an poate varia, dar de subliniat ca nu este rau sa il cureti mai des decat mai rar. Majoritatea filtrelor aparatelor de aer conditionat sunt din plastic si sunt lavabile, deci costul pentru a face personal curatarea nu este foarte mare, dar daca nu se face la timp si filtrele aparatului de aer conditionat ajung sa fie pline de praf, aparatul nu mai are de unde sa aspire aer si v-a forta filtrul pana anumite particule de praf vor scapa si ajung pe radiator, si acesta este foarte dificil de curatat.
De ce miroase urat aparatul de aer conditionat?
In 90% din cazuri mirosul provine din incaperea in care se afla unitatea interioara a aparatului de aer conditionat (presupunand ca nu a fost mutat din alta locatie), in 9% din cazuri este din cauza bacteriilor sau mucegaiului care s-a format, dar acestea provin tot din aerul din incapere, si in 1% sau poate chiar mai putin sunt cazuri in care tratamentul anticoroziv si anti bacterian care a fost aplicat radiatorului unitatii interioare de aer conditionat a fost aplicat defectuos si in aceasta situatie nu se poate face nimic, exceptand inlocuirea completa a unitatii (de subliniat ca acest fapt s-a intamplat in trecut si unui brand de renume).
De ce curge condensul in interior din aparatul de aer conditionat?
Daca se intampla la scurt timp dupa instalare, cea mai mare probabilitate este instalarea defectuoasa a aparatului de aer conditionat dar daca aceasta se intampla dupa unul sau mai multe sezoane de folosire, cauza probabila este infundarea traseului de condens din cauza unor insecte care isi formeaza un cocon in interiorul tevii sau modificarea involuntara a pozitiei tevii de condens a aparatului de aer conditionat. Daca prin curatarea tevii de condens nu se elimina problema, se recomanda contactarea companiei care a instalat aparatul.
De ce curge condensul in unitatea exterioara a aparatului de aer conditionat?
Condensul se formeaza pe unitatea care se raceste, in perioada de vara, condensul este produs de unitatea interioara a aparatului de aer conditionat, dar pe perioada de iarna, cand aparatul se foloseste in modul de incalzire, radiatorul unitatii exterioare este cel care se raceste, deci implicit acolo se produce condensul care in perioadele friguroase poate fi sub forma de zapada, care din cand in cand se topeste prin modul de degivrare.
De ce a inghetat unitatea exterioara a aparatului de aer conditionat?
Cand temperaturile exterioare sunt scazute si aparatul de aer conditionat este folosit in modul de incalzire, pe radiatorul unitatii exterioare se poate forma zapada, acest fenomen este normal si, din cand in cand, unitatea se va degivra pentru a topi aceasta zapada si a-si putea relua functionarea normala.
De unde imi dau seama ca aparatul de aer conditionat nu mai are freon?
De preferat a contacta echipa de service in momentul in care vi se pare ca aparatul nu functioneaza cum ar trebui, dar, ca si regula de baza, daca in oricare mod de functionare pe radiatorul unitatii interioare sau exterioare al aparatului de aer conditionat se formeaza gheata excesiv este un semn clar ca aparatul nu are suficient freon, si daca acest fapt se intampla la scurt timp dupa instalare este clar o instalare defectuoasa. Daca vi se pare ca temperatura furnizata de aparatul de aer conditionat nu este suficient de mica sau mare (in functie de regimul de functionare) incercati sa ridicati/coborati temperatura reglata pentru a forta aparatul sa functioneze in regim maxim si, daca nici atunci nu este suficient, probabil nu are suficient refrigerant.